Opstand in de Rif: Wetenschap en activisme

CLUE+ nodigt u van harte uit om de boekpresentatie 'Opstand in de Rif' (EPO, 2018) op 4 oktober 2018 bij te wonen.

10/04/2018 | 3:30 PM

Oktober 2016. De Marokkaanse politie neemt een lading zwaardvis van Mohsin Fikri in beslag. Omdat de jonge visboer uit Al Hoceima weigert smeergeld te betalen, dreigen de agenten ermee zijn vis in een vuilniswagen te gooien. De verkoper springt uit protest in de vuilkar. Uitgerekend op dat moment schieten de persen in actie. Een omstaander filmt zijn gruwelijke dood en een dag later wordt in de Rif, het gebied in het noorden van Marokko waar de meeste Nederlandse  Marokkanen hun wortels hebben, een nieuwe sociale beweging geboren.

In het boek Opstand in de Rif reconstrueren wetenschappers en activisten gezamenlijk het verhaal achter de Hirak, zoals de volksopstand in de Rif genoemd wordt, en de rol van de diaspora daarin. Het is een relaas van historische structurele achterstelling en verwaarlozing en een huidig falend beleid rond werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Opstand in de Rif zoekt naar antwoorden in de geschiedenis, van de strijd tegen de Spaanse en Franse bezetters tot de Riffijnse republiek van Abdelkrim.

Tijdens dit seminar interviewt Lenie Brouwer (antropoloog Vrije Universiteit) de redactrice van het boek, Btisam Akarkach (Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen) en auteur Habib el Kaddouri over hun activisme en visie op de rol van de diaspora daarin.

Miriyam Aouragh (University of Westminster/Universiteit van Amsterdam) is politiek antropoloog en senior lecturer, zij doceert critical studies en global media en doet onderzoek naar het gebruik van digital media door activisten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In dit boek biedt haar hoofdstuk ‘Ash al sha’b!  een blik op protestrituelen de politieke betekenissen van bijvoorbeeld leuzen, ze laat zien dat de slogans en protestuitingen van de Hirak verbonden zijn met een langere geschiedenis van verzet, zowel in de Rif als elders.

Edien Bartels (Vrije Universiteit) voorziet het paper van commentaar.

GSHoktPOS